Comisarul-şef Radu-Ionuț Obreja a condus Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava în perioada 2017 – 2019 și este judecat la Tribunalul Suceava, sub control judiciar, pentru „constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influență, folosirea de informații nedestinate publicității, luare de mită, dare de mită și spălare a banilor”, împreună cu mai mulți complici.
Fostul șef al SPCRPCIV Suceava, Radu Obreja – deferit deja justiției de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în mai multe dosare penale – a fost interceptat de procurorii DNA în timp ce discuta cu Florin Bolohan, la momentul respectiv instructor auto în cadrul școlii de șoferi SC CONECT RALBO SRL.
Acesta este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de complicitate la luare de mită, iar în discuția respectivă a fost stabilit, traseul viitor pe care aveau să îl urmeze spăgile încasate în „regimul” cristalizat sub bagheta „magicianului” Radu Obreja.
Surprinzător, în stenogramele interceptărilor realizate de procurorii DNA apare și numele lui Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava, iar Gândul prezintă informații în exclusivitate.
În schimbul unor comisioane, acoliţii lui Radu Obreja primeau banii şi cumpărau şi apoi întreţineau diferite bunuri. Potrivit procurorilor, Radu Obreja ar deţine prin interpuşi:
„Începând cu luna ianuarie a anului 2020, în calitate de comisar șef și coordonator al Compartimentului examinări permise de conducere, inculpatul Obreja Radu Ionuț (…) ar fi constituit un grup infracțional organizat (…). S-ar fi urmărit astfel ca, printr-o acțiune concertată, să se fraudeze, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, examenele practice pentru obținerea permisului de conducere.
Concret, în contextul menționat mai sus, inculpatul Obreja Radu Ionuț împreună cu ceilalți polițiști examinatori ar fi pretins și primit de la elevi/cursanți, prin intermediul unor administratori, instructori sau persoane fără calitate specială, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 100 lei și 4.500 euro”, a transmis DNA.
Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, Radu Obreja, „oblăduiește și consfințește că spăgile pot merge și la noul împuternicit, Florin Valy Finiș”.
Trebuie menționat că, în luna aprilie a anului 2023, DNA a transmis un comunicat în care s-a precizat că și Florin Valy Finiș a fost trimis în judecată, fiind acuzat de luare de mită.
Anchetatorii de la DNA Suceava explică, în dosarul-mamut trimis la instanța de judecată, că „în cazul persoanelor care care activau în mod oficial în cadrul Compartimentul Regim Permise de Conducere si Examinări, repartizarea acestora între activitatea de ghișeu și cea de examinare a candidaților/traseu se realiza în mod curent de către coordonatorul compartimentului – comisarul-șef Radu-Ionuț Obreja – în schimbul remiterii unor sume de bani lunar”.
„Astfel, în contextul în care acesta (n.red. – Radu-Ionuț Obreja) discută cu numitul Florin Bolohan (n.red. – instructor auto) despre numitul Valy Florin Finiș – șef împuternicit la SPCRPCIV Suceava – sunt antamate elemente în raport de care rolul său central în cadrul colectivului și poziția sa dominantă în cadrul grupării infracționale sunt scoase în evidență”
DNA Suceava
Împuternicirea la comanda serviciului a lui Florin-Valy Finiș a creat, rapid, o stare de surescitare în rândurile „rețelei” lui Obreja, cei implicați dorind să afle de la acesta care va fi traseul viitor al șpăgilor obținute în urma fraudării examenelor pentru obținerea permisului auto.
Conform interceptărilor spectaculoase, Radu-Ionuț Obreja îi destăinuie lui instructorului auto Florin Bolohan că, „odată cu împuternicirea numitului Florin-Valy Finiș la comanda serviciului, agenții examinatori l-au abordat și l-au întrebat cum vor proceda în continuare, având în vedere noua conducere, referirile fiind în mod evident făcute în raport de conducerea și protecția grupului infracțional”.
Pentru ca totul să fie și mai grav, este scoasă în evidență și „modalitatea de control a subordonaților în raport de cotizația pe care aceștia trebuie să o asigure liderului grupării” – precizează procurorii DNA -, mai precis prin „repartizarea lor pentru examinarea la proba practică”.
Astfel, se arată în documentele analizate de Gândul, „în cazul în care unul dintre examinatori nu remite liderului sume de bani, pe care, la rândul să le percepe și primește de la candidați, acesta nu este repartizat pentru examinarea pe teren”.
Drept „pedeapsă”, examinatorul respectiv „este trimis la activitatea de ghișeu, unde sumele de bani primite cu titlu de mită sunt mult inferioare”, scriu procurorii de la DNA Suceava în documentele din dosar.
Discuția surprinsă ambiental de anchetatorii anticorupție a avut loc într-un birou, iar partenerii de dialog au fost Radu Ionuț Obreja și instructorul auto Florin Bolohan.
Pe parcursul acestei discuții, instructorul auto Florin Bolohan pomenește pomenește numele „Flutur”, aceasta fiind persoana la care s-ar duce șeful împuternicit Finiș.
Procurorii DNA au concluzionat că funcționarii șpăgari din „rețeaua” lui Obreja nu ar mai fi cotizat și la , la care se pare că funcționarii șpăgari din subordine nu ar fi cotizat și la noul șef, Florin-Valy Finiș, după plecarea lui Radu Obreja.
Din primele minute, Obreja îl întreabă pe Bolohan dacă s-a întâlnit cu noul șef și dacă acesta, între timp, „și-a mai schimbat, vreun pic, atitudinea”.
În continuarea discuției, Radu Obreja și instructorul auto Florin Bolahan continuă pe aceeași linie, subiectul fiind tot noul împuternici la comanda serviciului, Florin-Valy Finiș.
Instructorul auto Bolohan, potrivit interceptărilor DNA, pare chiar exasperat, spunându-i lui Obreja că Florin-Valy Finiș ar vrea să „încaseze”, numai că nu face nimic în acest sens.
În același timp, Radu Obrejea – fostul șef de la SPCRPCIV Suceava – dezvăluie că nu se simte vinovat cu nimic, pentru că instructorii auto („băieții”) ar fi avut inițiativa de a veni la el și de a „cotiza”. După schimbarea sa, mai precizează Obreja, chiar a fost întrebat de „băieți” cum vor sta lucrurile și ce vor trebui să facă, în ceea ce privește șpăgile, după numirea lui Finiș.
Discuția interceptată de procurorii DNA continuă pe aceleași coordonate. Radu Obreja recunoaște că nici el nu se duce personal „mai sus”, ca să „cotizeze”, iar instructorul auto este ferm și spune că noul șef ar trebui să se mulțumească, acum, cu cât „papă”.
Mai mult, la acest moment al discuției apare, tangențial, și numele lui Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava, cel care îl aduce în prim-plan fiind instructorul auto Bolohan, în contextul în care noul împuternicit al serviciului Permise Auto, Florin-Valy Finiș, ar fi spus că „nu mai vrea” și că va merge la „Flutur”.
Din discuție nu reiese, totuși, dacă președintele CJ Suceava a fost sau nu abordat de interimarul Florin-Valy Finiș.
În partea de final a discuției înregistrate ambiental de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Radu Obreja punctează că nu are nimic cu împuternicitul Florin-Valy Finiș și că îl consideră pe acesta „băiat bun”.
Numai că, insistă fostul șef de la Permise Auto Suceava, că nu poate „produce” pentru noul împuternicit și nici nu poate să strângă „cotizația” de la „băieți” pentru acesta.
Traseul șpăgilor obținute în schimbul examenelor auto fraudate este, astfel, „stabilit” chiar de Radu Obreja, ex-șeful de la Permise, acesta recomandând ca „băieții” să meargă cu „cotizațiile” la noul împuternicit la comandă, Florin-Valy Finiș. În același timp, Radu Obreja explică și cum poate fi „convins” un instructor auto să dea șpagă.
Cu titlu de principiu, mai scriu procurorii DNA Suceava, „abordarea grupării infracționale era de a promova doar candidații care remiteau sume de bani cu titlu de mită, excepție făcând persoanele care aveau un nivel înalt al cunoștințelor și îndemânării, sau persoanele care aveau referințe solide din zona anumitor instituții ale statului precum cei din structuri M.A.I., Consiliul Județean sau Prefectura Suceava sau altele”.
Totodată, anumite elemente – vârsta, sexul, etnia sau numărul încercărilor anterioare de promovare a probei practice – nu erau decât niște pretexte.
În funcție de ele, se stabileau plafoane minime ale sumelor de bani ce trebuiau date drept mită într-o schemă piramidală de fraudare a examenlor pentru obținerea permisului auto care a fost destructurată de procurorii DNA.
Citește și: